James Dean Ο άνθρωπος που έγινε θρύλος με 3 ταινίες.

Buddha Radio Keep yourself in touch

James Dean Ο άνθρωπος που έγινε θρύλος με 3 ταινίες.

OJames Byron Dean, υπήρξε είδωλο και προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, ιδίως έπειτα από την ερμηνεία του στην ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause).

Γεννημένος στο Φέρμουντ της Ιντιάνα  το 1931, παρά τα προβλήματα της παιδικής και οικογενειακής ζωής, ο Τζέημς Ντιν ξεχώρισε για τις υποκριτικές του ικανότητες καθώς και για την εξωτερική του εμφάνιση. Ο μικρός James ήταν καλός μαθητής και αρκετά δεμένος με τη μητέρα του η οποία πέθανε από καρκίνο όταν εκείνος ήταν 9 χρονών. Μην μπορώντας να αναλάβει την ευθύνη του μεγαλώματος, ο πατέρας του τον έστειλε πίσω στους θείους του στη Santa Monica όπου τελείωσε το σχολείο. Εκείνα τα χρόνια, επηρεάστηκε πολύ από τον πνευματικό του, πάστορα James DeWeerd ο οποίος καλλιέργησε το ενδιαφέρον του για την ηθοποιία και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα στενή και κατά πολλούς και ερωτική. Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν για ένα διαφημιστικό της Pepsi Cola ενώ για τα επόμενα χρόνια κέρδιζε μικρούς ρόλους σε ταινίες δουλεύοντας παράλληλα στο πάρκινγκ της CBS Studios.

O Τζέημς Ντιν πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες που έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλείς: Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden, 1955), Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (Rebel without a cause, 1955) και Ο Γίγας (The Giant, 1956) Η ταινία Ο Γίγας θα προβληθεί μετά το θάνατό του και θα του χαρίσει τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η σχέση του με τις γυναίκες άψογη, με πολλά φλερτ και έρωτες με γνωστές και επώνυμες ηθοποιούς και όχι μόνο. Η πιο γνωστή σχέση του ήταν εκείνη με την Ιταλίδα ηθοποιό Pier Agneli που έληξε άδοξα με εκείνη να παντρεύεται κάποιον τραγουδιστή αλλά και το φλερτ του με την τότε 19χρονη Ursula Andress που εκείνη την περίοδο έβγαινε και με τον Marlon Brando. Λέγεται ότι η Andress ήταν μαζί του την ημέρα που αγόρασε τη μοιραία Porsche Spider- ένα αυτοκίνητο μύθο που προκαλούσε το φόβο των φίλων του και που συνδέθηκε με διαδοχικούς θανάτους μετά το συμβάν, για να εξαφανιστεί τελικά ώστε μέχρι σήμερα μένει άγνωστο το που βρίσκεται. Μάλιστα, ο Dean το φώναζε «μικρό μπάσταρδο» όπως φώναζε τον ίδιο ο πρώτος δάσκαλος υποκριτικής του.

Η επιτυχία του Ντιν δεν κράτησε για πολύ, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στην ασημένια του porsche, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού.

Nα δοκιμάζεις την τύχη σου τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να γυρνάς από εδώ και από εκεί γεμάτος τύχη και να μην το ξέρεις καν»

James Dean 1931-1955

 

 

Have your say