Σεζάρια Έβορα

Buddha Radio Keep yourself in touch

Σεζάρια Έβορα

Η Σεζάρια Έβορα, η τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο, η «ξυπόλητη ντίβα».

Η Σεζάρια Έβορα γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο. Στις 27 Αυγούστου 1941 όταν ήταν 7 χρονών χάνει τον πατέρα της και η μητέρα τη μεγαλώνει δουλεύοντας ως μαγείρισσα. Στη συνέχεια η Σεζάρια οδηγείται σε ορφανοτροφείο στη χορωδία του οποίου μαθαίνει να τραγουδά.

Αρχίζει και τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία, τα παραδοσιακά coladeiras και mornas, τραγούδια νοσταλγίας. Παρά την επιτυχία της δεν καταφέρνει να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά και αναγκάζεται να σταματήσει να τραγουδά, για να στηρίξει την οικογένεια της. Για 10 χρόνια δεν τραγούδησε. Παράλληλα, έδινε μάχη με τον αλκοολισμό.

Ένας  μουσικός από το Πράσινο Ακρωτήριο που ζούσε στην Πορτογαλία, την παρότρυνε να ξαναρχίσει το τραγούδι και την καλεί να δώσει συναυλίες στην Πορτογαλία. Το 1988 πηγαίνει στο Παρίσι και ηχογραφεί το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα). Με το γνωστό, πια Sodade κάνει την πρώτη της παγκόσμια επιτυχία. Η έκφραση sodade δεν έχει ακριβή μετάφραση, είναι είναι ένα εσωτερικό στοιχείο της μουσικής στο Πράσινο Ακρωτήρι. Εκφράζει νοσταλγία, πόθο, μετάνοια.

Ακολουθεί το αλμπουμ Miss Perfumado (1992), που συνεχίζει τη μεγάλη της επιτυχία.

Η Σεζάρια Εβορα έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2011.